top of page
Står på ski bak snøscooter på Svalbard

Toppturfestivalen Svalbard er et av produktene til Svalbard Events, som jobber for å fremme vintersportaktivitet på Svalbard.

Om Svalbard Events

Thomas Hukkelås, Festivalsjef på Svalbard Events

Det hele ble satt i gang høsten 2011 da flere personer bosatt på Svalbard hadde lyst til å dra i gang en toppturfestival for å kunne vise hvor spennende og unikt Svalbard er som skidestinasjon. Festivalen ble arrangert som et prøveprosjekt for “venners venner” hvor hele 60 personer meldte seg på. Våren 2012 kom og destinasjonen ble satt til Gipsvika, rett nord for Longyearbyen. Det ble 3 fantastiske dager med ski, båt og festival-liv.

Thomas Hukkelås

Festivalsjef, Svalbard Events

Toppturfestivalen blir til

To mennesker klare for å starte toppturen

Vi bestemte oss for at dette var noe vi ville jobbe videre med og bestemte oss raskt for å arrangere ny festival i 2013, denne gangen enda bedre og litt større, men ikke for stort. Trygghamna og Svalbard viste seg fra sitt beste i 2013 og 2014.

I 2015 og 2018 hadde vi pauseår pga. logistikk på hjemmebane. Men, i 2016 og 2017 kjørte vi på med ski&sail med forenklet logistikk.

Glade mennesker på toppen av fjellet

I 2019 kom vi med nok en ny destinasjon og et nytt opplegg – Barentsburg – som er den største russiske bosettingen på Svalbard. Vi fulgte opp dette i 2021 med å flytte festivalen nok en gang, til Pyramiden, som er en nedlagt russisk bosetting. 

I 2022 ble festivalen nok en gang flyttet, denne gang hjem til Longyearbyen hvor vi ønsket å vise dere toppturmulighetene i "bakgården" vår! 

 

Vi ønsker dere velkommen til Longyearbyen og Svalbard i 2024! 

Randofolk logo

Samarbeidspartnere

Fubuki logo
Gregory logo
Majesty logo

Hovedsponsor

Hurtigruten Svalbard logo
Longyearbyen

Om Longyearbyen

Longyearbyen er oppkalt etter John Munro Longyear som kjøpte norske kullfelt vest for Adventfjorden i 1904. To år senere ble det første huset bygd av American Arctic Coal Company på stedet som fikk navnet Longyear City. 

Longyearbyen er i dag Svalbards administrasjonssenter med 2400 innbyggere fra nesten 53 nasjoner. Byen er selve inngangsporten til naturopplevelsene og utgangspunktet for de fleste eventyr på Svalbard. Her begynner villmarka midt i byen, og den tar aldri slutt!  

Fargerike hus i Longyearbyen

Hva gjør man i Longyearbyen?

Det er kun en dagligvarebutikk, men flere sportsbutikker, deriblant en av byens eldste, www.arctica.no,  som du finner inne på Lompensenteret, byens eneste handlesenter. 

Byen har flere museum, eget bryggeri og et flott lite sentrum med flere spisesteder. Ta dere gjerne en utepils med vottene på eller bare gå en tur rundt i byen og pust inn den gode polarluften. Men husk: ikke forlat bebyggelsen uten våpen, man vet aldri hvor og når isbjørnen kan dukke opp. 

 

I Longyearbyen tar vi av skoene på hoteller og restauranter, en tradisjon som har oppstått ut fra gamle dagers kullstøv-problem. 

VELKOMMEN TIL LONGYEARBYEN OG SVALBARD! 

bottom of page